CarboYN

Dodatak ishrani na biljnjoj bazi


Dodatak ishrani. – 40 tableta

 

Namena proizvoda: Carbo YN, tablete je dodatak ishrani sa anđelikom, đumbirom, komoračem i aktivnim ugljem u cilju nutritivne podrške za održavanje normalne funkcije digestivnog sistema i eliminacije gasova.

CARBO-YN Dodatak ishrani na biljnjoj bazi

Sastojci:

 • mikronizirani koren Angelica archangelica L,
 • medicinski aktivni ugalj,
 • suvi ekstrakt korena Zingiber officinalae Roscoe standardizovan na 1% gingerola,
 • suvi ekstrakt ploda Foeniculum vulgare Gartner standardizovan na 0,5% etarskog ulja,
 • mikrokristalna celuloza (emulgator),
 • kukuruzni skrob,
 • koloidni silicijum-dioksid (sredstvo protiv zgrudvavanja),
 • biljni magnezijum-stearat (emulgator).

SADRŽAJ AKTIVNIH KOMPONENTI:

2 tablete
(1,2 g) PDU*

% PDU*

U 100,0 g proizvoda

Mikronizirani koren anđelike (Angelica archangelica L.) 400,0 mg 33,3 g
Medicinski aktivni ugalj 400,0 mg 33,3 g
Suvi ekstrakt korena đumbira (Zingiber officinalae Roscoe) standardizovan na 1% gingerola 120,0 mg
1,2 mg

10,0 g
1,0 g
Suvi ekstrakt ploda komorača (Foeniculum vulgare Gartner) standardizovan na 0,5% etarskog ulja 100,0 mg
0,5 mg

8,3 g
41,7 mg

*PDU – preporučeni dnevni unos

Sastojci:

 • mikronizirani koren Angelica archangelica L,
 • medicinski aktivni ugalj,
 • suvi ekstrakt korena Zingiber officinalae Roscoe standardizovan na 1% gingerola,
 • suvi ekstrakt ploda Foeniculum vulgare Gartner standardizovan na 0,5% etarskog ulja,
 • mikrokristalna celuloza (emulgator),
 • kukuruzni skrob,
 • koloidni silicijum-dioksid (sredstvo protiv zgrudvavanja),
 • biljni magnezijum-stearat (emulgator).
SADRŽAJ AKTIVNIH KOMPONENTI: 2 tablete
(1,2 g) PDU*
% PDU* U 100,0 g proizvoda
Mikronizirani koren anđelike (Angelica archangelica L.)
400,0 mg
33,3 g
Medicinski aktivni ugalj
400,0 mg
33,3 g
Suvi ekstrakt korena đumbira (Zingiber officinalae Roscoe) standardizovan na 1% gingerola
120,0 mg
1,2 mg
10,0 g
1,0 g
Suvi ekstrakt ploda komorača (Foeniculum vulgare Gartner) standardizovan na 0,5% etarskog ulja
100,0 mg
0,5 mg
8,3 g
41,7 mg

*PDU – preporučeni dnevni unos

Način upotrebe:

Odrasli: Dva puta dnevno popiti po jednu tabletu posle glavnih obroka.


Napomene:

 • Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti!
 • Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu!

Upozorenja:

 • Proizvod ne treba da uzimaju osobe preosetljive na bilo koji sastojak proizvoda!
 • Proizvod nije namenjen trudnicama, dojiljama, mlađima od 18 godina.
 • Proizvod se ne preporučuju dijabetičarima i osobama koje u terapiji koriste antikoagulanse.
 • Čuvati van domašaja male dece.

Način čuvanja:

Čuvati u originalnom pakovanju, zaštićeno od svetlosti i vlage, na temperaturi do 25 ºC.


Neto količina: 24,0 g
Proizvedeno u: San Marinu.
Uvezeno iz: San Marina.
Proizvođač: PromoPharma S.p.A. Via Biagio di Santolino 156, 47892 Acquaviva, Republika di San Marino


Generalni uvoznik i distributer:
Beohem-3 d.o.o, Trstenjakova 9, 11090 Beograd, Srbija


Odobrilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije
Rešenje broj: 11253/2017 Od: 28.08.2017.

Anđelika, angelika, anđeoski koren, divlji celer (Angelica Archangelica L.)je dvogodišnja zeljasta biljkaiz porodice štitarica (Apiacae).Vekovima je poznata biljka u narodnoj medicini. Bogata je esencijalnim uljima i vrlo je prijatnog mirisa. Čaj od anđelike se koristi protiv lošeg varenja i nadimanja stomaka, u lečenju psorijaze, angine pectoris i respiratornih infekcija. Koren anđelike (anđeoski koren) je najlekovitiji deo, gorkog je ukusa i ima blagotvorno dejstvo na digestivni trakt, jer podstiče apetit, otklanja nadutost, eliminiše gasove i stimuliše probavu. Anđelika je dobar ekspektorans, jer podstiče izbacivanje sluzi iz respiratornog sistema. Sadrži i fito-estrogene, te se preporučuje kod menstrualnih tegoba i kod tegoba u menopauzi. Etarsko ulje korena anđelike sadrži monoterpene, felandrene, kumarine: arhangelicin, umbeliferon i bergapten. Ovi kumarini imaju smirujuće i blago sedativno dejstvo. Anđelika se koristi i u prehrambenoj industriji kao začin, za dekoraciju i za pravljenje kondiranih poslastica. Preparate koji sadrže anđelikutreba izbegavati tokom trudnoće i dojenja, ne preporučuju se ni dijabetičarima, kao ni osobama koje u terapiji koriste antikoagulanse. U preporučenoj dnevnoj dozi od 2 tablete proizvoda Carbo YN, tablete nalazi se 400,0 mg mikrotonizovanog praška korena anđelike. Preporučeni dnevni unos nije definisan pravilnicima.


 

Medicinski aktivni ugalj (Carbo Medicinalis) je fini crni prah bez mirisa i ukusa koji se dobija kada se biljni materijal izloži visokoj temeraturi u vakumu. Nakon toga se vrši njegova aktivacija čime se postiže da aktivni ugalj dobije sposobnost adsorbenta sa visokim afinitetom vezivanja različitih jedinjenja: prirodnih i sintetskih lekova, otrova, gasova, produkata bakterijskog metabolizma što se postiže velikom specifičnom površinom čestica. Najvažnija primena aktivnog uglja je u tretmanu  trovanja ali kod flatulencije i kod dijareja.U preporučenoj dnevnoj dozi od 2 tablete proizvoda Carbo YN, tablete nalazi se 400,0 mg aktivnog uglja. Preporučeni dnevni unos nije definisan pravilnicima.


 

Đumbir (Zingiber officinalae Roscoe) je višegodišnja biljka iz porodice Zingiberaceae. Ovo je biljka tropskih i suptropskih krajeva a koristi se njen osušeni rizom. Rizom sadrži do 3% etarskog ulja, a osnovu etarskog ulja predstavljaju seksviterpenski derivati (zingiberen, zingiberol, kurkumen). Prisutni su i specifični, neisparljivi, ljuti fenolni sastojci: fenilalkanonoli, fenilalkakoneni. Neke studije rađene in vitro i na životinjama ukazuju na pozitivno inotropno dejstvo đumbira, zatim antitrombotičko, antioksidantno, antilipemično dejstvo i stimulišuće dejstvo na  sekreciju salive i digestivnih sokova. Ima primenu kao začinska i lekovita biljka. U tradicionalnoj kineskoj medicini se koristi u tretmanu  glavobolja, mučnine, reumatizma i prehlada. Postoje brojne indikacije za primenu đumbira ali su samo tri odobrene od Komisije E (Expanded German Commission E – Free Sample Monographs at American Botanical Council): gubitak apetita, kinetoze i dispepsija. Terapijske doze sprašenog rizoma đumbira iznose 2-4 g. U preporučenoj dnevnoj dozi od 2 tablete proizvoda Carbo YN, tablete nalazi se 120,0 mg suvog ekstrakta korena đumbira standardizovanog na 1,0% gingerola. Prema važećem Pravilniku, u dijetetskim suplementima je dozvoljeno 15-65% terapijske doze, što za koren đumbira iznosi 0,025 g – 1,3 g pa se iz priloženog vidi da sadržaj korena đumbira odgovara zahtevima Pravilnika.


 

Komorač, morač, divlja mirođija (Foenikulum vulgare Gartner) je aromatična začinska biljka.Foeniculi fructusje njegov plod iz koga se dobija etarsko ulje koje se koristi kod poremećenog varenja hrane, kao blago sredstvo koje opuštaju sluznicu creva, utiče na bolje varenje hrane i smanjuje nadutost. Ovako delovanje može da smanji pojavu grčeva u digestivnom traktu.Na osnovu postojeće monografije EMEA za tradicionalnu primenu komorača, Foeniculi fructus (Foenicum vulgare), terapijske doze se kreću između 3 i 5 g ploda. Ovajplod se koristi kod srednje izraženih spazama i bolova u digestivnom traktu, kod menstrualnih bolova i kod produktivnog kašlja. U preporučenoj dnevnoj dozi od 2 tablete proizvoda Carbo YN, tablete nalazi se 100,0 mg suvog ekstrakta ploda komorača standardizovanog na 0,5% etarskog ulja.